2010. június 5.

Végre megint van kultúrpolitikánk!

Szőcs Géza lett a kormány kulturális államtitkára.
Egy májusban tartott előadásában felvázolta, hogy milyen elképzelései vannak a magyar kultúra megújításáról.

Két tétel az általa említett hét közül:

Az egyes szellemi javakról a kormányzat dönti el, hogy támogatandó, tűrhető vagy tiltandó, csak ma már nem a három T, hanem a három F logikája működik: az adott művész és adott műalkotás finanszírozandó-e, felejthető-e, felejtendő-e.

Föl kellene térképezni a mai magyar népesség genetikai kapcsolatrendszerét mindazon népekkel, amelyekkel a történelemben vélelmezhetően vérségi kapcsolatba került. Legyen ennek a kutatásnak a neve Julianus barát program.

(Forrás)

6 megjegyzés:

  1. Atyavilág! 3 T vagy 3 F? Mindegy, ugyanaz. A többiről nem is beszélve. Nincs szavam...(((

    VálaszTörlés
  2. „Föl kellene térképezni a mai magyar népesség genetikai kapcsolatrendszerét mindazon népekkel, amelyekkel a történelemben vélelmezhetően vérségi kapcsolatba került.”

    Teljes mértékben egyetértek. Javaslom is mindjárt az ilyen szempontból mindezidáig leginkább figyelmen kívül hagyott kapcsolatokkal kezdeni: a vendekkel, tótokkal és ruszinokkal.

    VálaszTörlés
  3. A pontosság kedvéért (és a bizakodás jegyében) legyen itt a Szőcs Géza interjú az index oldaláról.

    VálaszTörlés
  4. Igen, így fair. És még azt is hozzáteszem, hogy a MaNcs-beli interjújában is kifejti, hogy félreértették mindeddig a 3 F-es bon mot-ját. Ő valójában nem a vágyaként, hanem mint realitást említette a dolgot.
    De hogy egyre inkább kezdi elsajátítani a politikushoz méltó fogalmazásmódot, arra az Index-beli mondatai közül ez a legjobb példa: „A Nemzeti Színház igazgatójával kapcsolatban Réthelyi miniszter úr parlamenti bizottsági meghallgatásán hallottam az egyetlen felvetést. A Jobbik képviselője fogalmazott vele kapcsolatban türelmetlenül.”
    Hogy mindenki tudja, miben is állt az a bizonyos „türelmetlenség”, íme:
    "A bizottság tagjai közül elsőként a fehér ingben és fekete mellényben megjelenő Novák Előd (Jobbik) kérdezett a leendő minisztertől. Novák először nehezményezte, hogy a kampány során nem vált ismertté a miniszterek személye, és nem lehetett felkészülni belőlük, majd megkérdezte, mikor fogják Alföldi Robertát eltávolítani a Nemzeti Színház éléről." http://www.origo.hu/itthon/20100525-parlament-rethelyi-miklos-leendo-kulturaert-is-felelos-miniszter-meghallgatasa-a.html
    Na szóval Alföldi lerobertázását nevezi Szócs Géza türelmetlenségnek.

    VálaszTörlés
  5. már az előző Fidesz-kormány idején is úgy éreztem, hogy ez valami paródia. sajnos ezeket a vérciki dolgokat halálosan komolyan gondolják, mindig rá kell döbbenni. mert egyfajta kelet-európai Monty Pythonnak amúgy nem volna rossz

    VálaszTörlés

Free counter and web stats