2010. augusztus 26.

Szobrot Ratkó Annának

A Heti Válasz a mai számában nagyinterjúval ünnepelte Boross Péter 82. születésnapját.
A volt miniszterelnök és sokszoros tanácsadó igen érdekeseket mondott. Például:

- A mai modellben [...] megvan a lehetőség, hogy nemzetmentő évtized következzen, ha rövid átmenet után egy hosszú, konszolidációs időszak jön el.
Vajon mi történik abban a bizonyos "rövid átmenetben", amely megelőzi a konszolidációt? Egy igazi demokrata válasza:
- Remélem, a Fidesz most nemcsak megnyerte a választásokat, hanem tényleg szétzúzta a baloldalt.Az újságíró - Stumpf András - közbevetésére, miszerint a baloldal egyszer már visszajött mélyről, méghozzá épp az ő miniszterelnöksége alatt:
- Akkor övék volt a média.
Tehát ilyen egyszerű. Ezek szerint 94-ben a baloldalé volt a média, 98-ban, amikor a Fidesz nyert, a jobbé, 2002-ben meg 2006-ban, úgy látszik, megint a balé, az idén meg újra a jobbé. (Ez utóbbi egyébként tényleg így van.)

- Orbán is mára jutott abba korba, amikor lehet Tiszáéhoz és Bethlenéhez hasonló nemzetépítő munkát vezényelni, amely egy-másfél évtizedig is eltart, (na, most már másfél évtized), és sem a szélsőség, sem a baloldal nem tud megerősödni alatta. Orbán ugyanis egy ideje már érti, amit a baloldal még mindig nem. Mikszáth Kálmánnal szólva: a magyar hátán szántani is lehet, csak az ekevas nemzetiszínű legyen.Nocsak. Tehát Orbán nem meggyőződésből míveli most már hosszú évek óta a nacionálgiccset, hanem merő hideg számításból?! Merthogy ez kell nekünk, buta magyaroknak?!

- Itt az alkalom: 15-20 évig (lám, két évtizednél tartunk) egyetlen, közös történelemkönyvet kellene bevezetni az egész országban a sok fércmű helyett..
Tényleg: még a végén két- vagy netán még többfélét gondolnának az emberek az egyetlen helyes helyett. Remélem, Hoffmann Rózsa is olvassa B. P. iránymutatását, mert ő még nem jutott el egészen idáig. Pedig nyilván ez a követendő út. Elvégre remekül bevált 1948-tól egészen a nyolcvanas évekig.
- A magyar szellemiséget kifejező szigorú fellépes lenne ez a mai anarchikus posvánnyal szemben.
Most magam elé képzelek egy anarchikus posványt. Bizarr.

Stumpf megkérdezi Borosst a gyermektelenségi adóról is, amelyet sürgetett a közelmúltban.
... a gyereket nem nevelők is arányosan járuljanak hozzá a közös jövőhöz. A nőpropaganda világszerte karrierszempontú. Pedig a hely, ahol a nő pótolhatatlan, nem a munkahely, hanem a szülőszoba. Én egyébként fizettem gyerektelenségi adót Ratkó Anna minisztersége idején. Szobrot kellene állítani neki.Ez váratlan fordulat, mi tagadás.
- Nem kell érzelmi kérdést kreálni az ügyből - válaszolja Boross az újságírónak arra a kérdésére, hogy Milyen érzés lenne egy meddő nőnek, hogy szülne, de nem tud, s ezért még bírságot is fizet? - .A nemzet jövőjéhez vagy úgy járul hozzá valaki, hogy gyerekeket nevel, vagy úgy, hogy különadót fizet.Boross huszonéves volt példaképe, Ratkó regnálásakor. Mondják, hogy az ember mindent szépnek lát, amikor fiatal. Ezek szerint ennyire.

Stumpf: Ön a Szent Koronát állítólag nem csak a preambulumban látná szívesen. Igaz ez?
- Mi a gond a korona közjogi szerepével? [...] Hitem szerint lehetnénk királyság is. Nálunk ezer esztendőn át ez a forma adta a nemzet életének kereteit. Eddig azonban valószínűleg nem kell elmenni az új alkotmánnyal - teszi hozzá megengedőn.
[Az alkotmányban] sokkal inkább a kormányfői pozíció erejét kell növelni, az államfőnek pedig jelképes, reprezentatív szerepet szánni, s ennek megfelelő személyeket választani a tisztségre.
Stumpf: Ön szerint akkor Schmitt Pál - ha ilyen lesz az új alkotmány - telitalálat.
- Igen. Magas, fess, jóképű ember.
Íme, az államfőség három kritériuma.
- Remélem, elfelejti, hogy saját államfői programot akar alkotni, s elsősorban az érzelmi mezőben mozog majd, az állam atyjaként. Ha így lesz, egy idő után minden bizonnyal meg fogják kedvelni.Nem értem. Mi az, hogy meg FOGJÁK kedvelni? Hát nem szereti már most is minden ember az ő emberét?! És hogyhogy le akarja beszélni Boross a saját államfői programról Schmitt Pált? Talán bizony nem tartja elég okosnak? Ez elképzelhetetlen.

***
Na most persze lehetne azt mondani, hogy: na és?! Hiszen ezek csak egy 82 éves ember rögtönzései, aki már rég túljutott a saját szellemi zenitjén - ugyan kit érdekel, hogy mit mond? Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet, mert többek között az ő (meg például a leggerincesebb magyar, Pozsgay Imre) ideáiból fog összeállni az új magyar alkotmány, 10-20-50 évre meghatározva az életünket, a gyerekeinkét meg az unokáinkét.
Kezdhetünk aggódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Free counter and web stats